تعمیر سمعک

تعمیر سمعک

سمعک چیست؟

یکی از حواس پنج‌گانه ما شنوایی است که شاید بعد از بینایی، مهم‌ترین حسی باشد که انسان به آن نیاز دارد. آسیب به حس شنوایی تغییرات زیادی در زندگی فرد ایجاد می‌کند.

درمان از آسیب‌های قابل‌جبران یعنی با دارو یا عمل جراحی نیز اصلاح نمی‌شوند. افرادی که مشکل شنوایی دارند، برای اصلاح و برگرداندن قدرت شنوایی از سمعک استفاده می‌کنند.

نحوه استفاده از سمعك و نحوه نگهداری از سمعك با طول عمر سمعك رابطه مستقیم دارد. معمولا سمعك‌هایی كه اصولی استفاده شوند و به صورت مناسب نگهداری و مراقبت شوند، نیاز به تعمیر نخواهند داشت.

سمعک‌ها انواع مختلفی دارند اما معمولاً اجزای تشکیل‌دهنده آنها تقریباً مشابه است که شامل موارد زیر می‌شود.

نحوه عملکرد سمعک

سمعک‌ها از اجزاء مختلفی تشکیل شده‌اند که در کنار هم باعث افزایش صدا و وضوح آن می‌شوند. سه جزء پایه سمعک شامل میکروفون، آمپلی‌فایر یا تقویت‌کننده و اسپیکر یا بلندگو هستند. نحوه عملکرد سمعک به این گونه است که صدا توسط میکروفون دریافت می‌شود و به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌شود. پس از آن، اگر سمعک دیجیتال باشد، چیپ کامپیوتری دارد که اطلاعات را از میکروفون دریافت و به‌صورت اتوماتیک آن‌ها را تقویت کرده و نویز را کاهش می‌دهد.

آمپلی‌فایر یا تقویت‌کننده سیگنال‌های الکتریکی را از چیپ کامپیوتری دریافت می‌کند و قبل از انتقال به بلندگو قدرت آن‌ها را افزایش می‌دهد. هر چه آسیب به سلول‌های مویی حلزون گوش بیشتر باشد، شنوایی افت شدیدتری دارد و برای جبران آن تقویت صدا باید افزایش یابد. سیگنال‌های تقویت داده شده توسط بلندگو دریافت و دوباره به امواج صوتی تبدیل می‌شوند. در آخر صدای تقویت شده در گوش بیمار پخش می‌شود. باتری موجود در سمعک این پروسه را امکان‌پذیر می‌کند. این باتری‌ها یک‌بار مصرف یا شارژی هستند.

برای تماشای فیلمهای آموزشی میتوانید اینجا کلیک کنید.

۱. میکروفون

میکروفون که در قسمت بیرونی سمعک قرار گرفته است، مانند دستگاه سونوکید که با امواج کار می کند، وظیفۀ آن هم دریافت امواج صدا از محیط اطراف و تبدیل آن به سیگنال‌های دیجیتالی و امواج الکتریکی است.

در سال‌های اخیر میکروفون‌ها به‌قدری قوی شده‌اند که می‌توانند ضعیف‌ترین امواج صوتی را ردیابی کرده و کوچک‌ترین تغییرات، موجب تحریک آنها می‌شود. میکروفون‌ها قادرند صداهای اطراف را باکیفیت بسیار بالایی ضبط و ثبت کنند.

تمامی این قابلیت‌ها در مجموع باعث افزایش کیفیت شنیداری فرد و درک راحت‌تر محیط اطراف شده و همچنین القای حس خوب شنیدن را برای فرد به ارمغان بیاورد.

۲. میکرو چیپ یا همان پردازشگر

پردازشگر به‌صورت یک کامپیوتر بسیار کوچک، عمل پردازش سیگنال‌های دیجیتالی را انجام می‌دهد. این وسیلۀ کوچک قابلیت نصب برنامه‌های مختلف روی سمعک‌ها را ممکن می‌سازد و همچنین سازگاری با نیازهای شنیداری فرد به کمک این میکرو چیپ‌ها انجام خواهد گرفت.

۳. تقویت‌کننده (موتور اصلی سمعک)

تقویت‌کننده، سیگنال‌های دیجیتالی دریافت شده را تقویت می‌کند؛ یعنی به‌طورکلی صداهای جمع شده توسط میکروفون را آنالیز می‌کند و باتوجه‌به نوع و میزان شنوایی استفاده‌کننده سمعک این صدا را به‌نوعی تقویت و یا افزایش می‌دهد.

این قطعه، تغییرات مثبت زیادی را بر صدای دریافتی اعمال می‌کند و در پایان نیز آن را به بلندگوی سمعک انتقال می‌دهد.

نکته قابل‌توجه این است که در نسل جدید سمعک‌ها، تاکید فراوانی بر روی افزایش و ارتقاء سرعت پردازش و آنالیز اطلاعات شده است.

این نوآوری و توجه ویژه به این موضوع باعث شد تا سمعک‌ها کیفیت بالاتری داشته و رضایت چند برابری افراد استفاده‌کننده را به دست بیاورند. به عبارتی تلاش شده تا صداهای دریافتی از سمعک و صدای اصلی محیط اطراف، اختلاف چندانی نداشته باشند و به عبارتی مانند گوش واقعی، صدا را به مغز ارسال کند.

۴. رسیور یا بلندگوی سمعک

تمامی اصوات ورودی همراه با تغییرات اعمال شده در پایان به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل شده و رسیور دوباره آن‌ها را به ارتعاشات مکانیکی (امواج صوتی) تبدیل کرده و صدا را به گوش استفاده‌کننده ارائه می‌دهد.

در واقع وظیفه اصلی بلندگو، ایجاد صدا و هدایت آن به سمت گوش است. هرچقدر کیفیت بلندگو بیشتر باشد درنتیجه صدا نیز طبیعی‌تر وصاف‌تر شنیده می‌شود.

امروزه شرکت‌های تولیدکننده سمعک تلاش می‌کنند تا همه قطعات سمعک‌ها (به‌ویژه بلندگو) را در اندازه‌های کوچک و باکیفیت هرچه‌تمام‌تر ارائه دهند.

۵. باتری سمعک

کل قطعات الکترونیکی سمعک برای فعال‌شدن و انجام وظایف خود باید منبع تغذیه مناسبی داشته باشند که با تعبیه باتری در قسمت مخصوص خود، انرژی الکتریکی مصرفی این قطعات تأمین خواهد شد.

در سمعک‌های پیشرفته و هوشمند جدی، معمولاً از باتری‌های قابل شارژ استفاده می‌شود؛ در این نوع سمعک‌ها دیگر نیازی به تعویض باتری نیست که البته این موضوع معایب و مزایایی هم دارد.

۶. قطعۀ بلوتوث و وایرلس

در ساخت سمعک‌های به‌روز و نوآور، از این قطعۀ کاربردی بهره برده می‌شود. تکنولوژی وایرلس باعث می‌شود تا سمعک‌هایی که از آنها برخوردار هستند به‌آسانی می‌توانند با سایر وسایلی قابلیت اتصال به بلوتوث (مثل تلویزیون، کامپیوتر و موبایل و…) دارند، ارتباط برقرار کرده و زندگی کاربران سمعک‌ها را متحول و دلپذیرتر کنند.

این سمعک‌ها حتی می‌توانند با سمعک‌های دیگر نیز ارتباط متقابل برقرار کنند و هماهنگی کاملی بین این دو که دارای این تکنولوژی‌اند، اتفاق بیفتد.

انواع سمعک بر اساس نوع کارایی و قطعات بکار رفته

۱. سمعک‌های آنالوگ

این دسته از سمعک‌ها از سه قسمت اصلی ورودی و دریافت صدا، تقویت‌کننده (موتور اصلی) و پخش‌کننده صدا تشکیل شده‌اند و تمام صداهای دریافتی را به یک میزان تقویت و انتقال می‌دهند.

درست است که سمعک‌های آنالوگ قیمت نسبتاً کمتری در مقایسه با سمعک‌های دیجیتال دارند؛ اما به‌مراتب نیز امکانات کمتری هم دارند.

طول عمر باتری یک سمعک آنالوگ زیاد است و استفاده راحتی نیز دارند. محدودهٔ قیمت این نوع سمعک در حال حاضر به تاریخ این نوشته از ۴۰۰ هزار تومان تا ۱.۵ میلیون تومان است.

۲. سمعک‌های دیجیتال

این نوع سمعک‌ها از طریق کامپیوتر برنامه‌نویسی می‌شوند. همچنین ورودی در آن‌ها و مدارات پردازش آن دیجیتالی است. معمولاً در این سمعک‌ها از مدار دیجیتالی (DSP) استفاده خواهد شد.

بسته به تعداد بندها و کانال‌ها تعداد برنامهٔ نصب شده روی آنها نیز تنظیم می‌شود. برای مثال هر چه تعداد باند و کانال بیشتر باشد، ادیولوژیست (شنوایی‌شناس) می‌تواند بهتر و راحت‌تر برنامه‌های لازم را در سمعک اجرایی کند در نتیجه رضایت‌مندی بیمار بیشتر هم خواهد بود.

رِنج قیمتی سمعک‌های دیجیتال به تاریخ این نوشته در حال حاضر، چیزی حدود ۹۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان است.

۳. سمعک‌های هوشمند

همان‌طور که در بالا اشاره شد، پیشرفته‌ترین گروه سمعک‌ها دارای فناوری هوشمند وایرلس هستند که به سمعک‌های هوشمند معروف‌اند.

فناوری سمعک هوشمند، بیشتر برای تشخیص محیط‌های مختلف، دقیقاً ویژگی‌های طبیعی و قابلیت ارتباط دوگوشی را برای فرد می‌سازد و بیشترین شباهت را به شنوایی طبیعی خود فرد، اختصاص می‌دهد.

تکنولوژی دوگوشی موجود در سمعک‌های هوشمند

در سمعک‌های هوشمند که از تکنولوژی ارتباط دوگوشی بهره می‌برند و از طریق ارتباطی که سمعک‌ها باهم دارند، کیفیت صدای دریافتی افزایش می‌یابد.

نحوه این کار به این صورت است که سمعک موفق‌تر در شنیدن صدا را با سمعک گوشِ دیگر هم به اشتراک می‌گذارد و به همین ترتیب با استفاده از اثرات کنترلیِ هم‌زمان و تأثیرگذاری هر دو بر روی یکدیگر، صدای سمعک کاملاً هماهنگ می‌شود.

به بیان ساده‌تر دو سمعک یک فرد، دائماً در حال تبادل اطلاعات با یکدیگر بوده و علاوه‌برآن شنیدن صداهای مختلف می‌تواند خصوصیات گفتاری فرد را بهبود ببخشد و جهت‌یابی فرد را نیز تقویت کند.

همچنین قابلیت اتصال بی‌سیم به موبایل، تلویزیون و سایر وسایل ارتباطی برای دسترسی کاربر را دارد. نتیجه این همکاری، افزایش یافتن کیفیت شنیدن صدای سمعک‌ها نسبت به حالت تک گوشی است.

در حال حاضر به تاریخ انتشار این نوشته، قیمت این نوع سمعک از ۲.۵ میلیون تا ۱۲ میلیون متفاوت است.

دسته‌بندی سمعک‌ها بر اساس حالت قرارگیری

۱. سمعک پشت‌گوشی (BTE)

این نوع سمعک‌ها برای هر نوع کم‌شنوایی یا ناشنوایی خفیف و شدید کاربرد دارند. معمولاً قدرت دریافت ارتعاشات صدای این نوع سمعک‌ها بهتر از سمعک‌های دیگر است.

قابلیت‌های بسیاری همراه با قطعات و وسایل جانبی برای اتصال بی‌سیم به وسایل صوتی برای آن تعبیه شده است.

برای ساخت سمعک‌های پشت‌گوشی، امکان قالب‌سازی و ساخت آن با ساختار گوش نیز وجود دارد. این نوع از سمعکِ پشت‌گوشی برای کودکانی که گوش‌های ظریف و کوچکی دارند، مناسب است.

در سمعک پشت‌گوشی رسیور، میکروفن و تقویت‌کننده در داخل یک محفظه بسیار کوچک قرارمی گیرند و سمعک نیز در پشت لاله گوش تعبیه می‌شوند.

۲. سمعک داخل گوشی (ITE)

سمعک داخل گوشی (ITE یا In-The-Ear) از جمله بزرگ‌ترین نوع سمعک‌ها هستند. طراحی این سمعک‌ها و همچنین قرارگیری آنها به‌گونه‌ای است که بخشی از گوش خارجی یا تمام قسمت‌های آن را در بر می‌گیرد. گاهی اوقات افراد، ترس خارج نشدن این نوع سمعک از گوش را دارند که برای این موضوع نیز قابلیت‌های مخصوصی در نظر گرفته شده است.

برای مثال سیم‌هایی برای خارج کردن و داخل کردن راحت‌تر این نوع سمعک روی آن تعبیه شده است. سمعک داخل گوشی نیازمند باتری اندازه ۱۳ (نارنجی) است.

طول عمر این نوع باتری‌ها بین ۱۰ تا ۱۴ روز است که زمان نسبتاً کوتاهی است؛ اما باتوجه‌به ساعاتی که سمعک مورداستفاده قرار می‌گیرد و شدت مشکل شنوایی فرد و حالت استفاده از فناوری سمعک این مدت‌زمان متغیر است.

۳. سمعک داخل کانال (ITC)

ITC یا In-The-Canal همانطور که از اسمش پیداست، نوعی از سمعک‌ است که در کانال گوش تعبیه می‌شود. ITC نسبت به سمعک‌هایی که کاملاً داخل گوش قرار می‌گیرند یا (CIC) ابعاد بزرگتری دارند و به دلیل همین اندازه‌ی بزرگتر، ویژگی‌های بیشتری نیز نسبت به این گروه از سمعک‌ها دارند.

این سمعک‌ها نیز متناسب با نیاز بیمار به‌اندازه قالب گوش ساخته می‌شوند. روکش‌های رنگ پوست باعث می‌شود این سمعک‌ها کمتر در معرض دید قرار بگیرند.

۴.  سمعک نامرئی(iic)

این سمعک‌ها جزو کوچک‌ترین سمعک‌های دنیا هستند و از مزایای یک سمعک نامرئی، همان ریز بودن و دیده نشدن آن است که همین استتار می‌تواند، اعتمادبه‌نفس در فرد کم‌شنوا را برگرداند. این سمعک‌های نامرئی برای کم‌شنوایی ملایم تا متوسط بسیار خوب است و امواج صوتی را به‌وضوح به گوش فرد می‌رساند.

سمعک‌های نامرئی به‌گونه‌ای طراحی می‌شوند که به عمق کانال گوش نزدیک باشند؛ البته باید متذکر شد که این نوع سمعک برای همهٔ مشکلات شنوایی و همه افراد مناسب نیست.چون اندازهٔ کوچک آنها نمی‌تواند پاسخگوی مشکلات عمیق گوشی باشد؛ اما کیفیت صدا را برای افرادی که دچار کم‌شنوایی شدید هستند به‌خوبی بالا ببرد.

سمعک های داخل کانال (cic)

این مدل یک سایز از سمعک های نامرئی بزرگ تر می باشد ولی داخل گوش بیمار دیده نمی شود و اندازه کوچکی دارد و قدرت بیشتری نیز نسبت به سمعک نامریی دارد.

5. ضد آب بودن

ضد آب بودن سمعک یکی از ویژگی‌های مهم و اساسی آن است. معمولاً افراد سالمند از اینکه سمعکشان پس از خیس شدن در اثر باران یا رطوبت، خراب و یا سوخته باشد، احساس نارضایتی می‌کنند.

ضد آب بودن سمعک، کارایی و ماندگاری آن را تا چندبرابر برای فرد افزایش می‌دهد.

6. تنوع ظاهری

شکل‌های ظاهری متنوع سمعک‌ها به افراد اجازه انتخاب و بهترین و راحت‌ترین نوع آن را می‌دهد. پزشکان معمولاً بر اساس نوع مشکل شنوایی بیماران، سمعک متناسب را به آنها پیشنهاد می‌دهند.

7. طول عمر باتری و قابل شارژ بودن

یکی از نکاتی که هنگام خرید باید به آن توجه کنید، نوع باتری سمعک و طول عمر آن است. باتری‌های بی‌کیفیت موجود در بازار زودبه‌زود خراب غیرقابل‌استفاده می‌شوند که این مسئله روی سلامت سمعک نیز تأثیر می‌گذارد.

توجه داشته باشید هرچه تکنولوژی بکار رفته در سمعک به‌روزتر باشد، قطعاً نواقص مدل‌های قبلی در آن برطرف شده است.

اما وقتی یک مدل جدید وارد بازار این نوع تجهیزات شود، شاید جدید باشد؛ اما به معنای بهتر بودن نیست. شما باید تمام موارد گفته شده در بالا و همچنین گزارش‌ها و تجربه‌های استفاده‌کنندگان آن مدل را مدنظر انتخابتان قرار دهید.

خرابی های رایج سمعک

  • کاهش صدای سمعک
  • قطع شدن صدای سمعک
  • شکستگی در بخش های مختلف مانند جا باتری یا قاب
  • سوختن سمعک

شرایط و نحوه تعمیر سمعک

با توجه به این كه سمعک ها وسایل الكترونیكی می‌باشند ممكن است پس از مدتی نیاز به سرویس و نگهداری سمعک داشته باشند که هزینه تعمیر سمعک پس از بررسی آن مشخص خواهد گردید.
شرایط و نحوه استفاده از سمعك و نحوه نگهداری از سمعک در طول عمر سمعك تأثیر مستقیم دارد.
معمولا سمعك هایی كه به درستی استفاده شوند و به صورت دوره‌ای سرویس شوند نیازی به تعمیر نخواهند داشت در حال حاضر در كلینیك سمعک سایه برای سمعك‌های دیجیتال 2 تا 3 سال گارانتی و 10 سال خدمات پس از فروش ارائه می‌شود.

در طول مدت گارانتی سمعک به طور رایگان سرویس تنظیم و تعمیر می‌شود و در طول مدت خدمات پس از فروش این اطمینان به مراجعه‌كنندگان داده می‌شود كه قطعات سمعک تعمیر شود و تنظیمات برای افزایش طول عمر سمعک باید به نكات زیر توجه كرد:

  1. از باطری‌های استاندارد استفاده كنید.
  2. سمعك را در معرض رطوبت و محیط‌های پر از گرد و خاك و غبار قرار ندهید.
  3. سمعك را در معرض اشعه‌های MRI و سی تی اسكن و رادیولوژی قرار ندهید.
  4. مراقب باشید به سمعك آسیب فیزیكی وارد نشود.
  5. در سمعك‌های داخل گوشی مرتباً جلوی فیلتر سمعك را با برس و فرچه مخصوص تمیز كنید تا جرم گوش وارد بلند‌گونشود و در صورت لزوم فیلتر سمعك را تعویض كنید. تا نیاز به تعمیر سمعک پیش نیاید تعمیر سمعک ممكن است شامل تعویض رسیور(بلندگو) تعمیر و تعویض میكروفون و تعمیر و ترمیم پوسته سمعك تعمیر و ترمیم باطری سمعك تعمیر هوك و یا تعویض سیم كشی سمعك و یا تعویض آمپلی‌فایر شود.

 

هزینه تعمیر سمعک

هزینه تعمیر سمعک بستگی به مدل سمعك و قطعات سمعك دارد معمولاً تعمیر و تعویض میكروفون و رسیور هزینه زیادی ندارد ولی در صورتی كه آمپلی‌فایر سمعک دچار آسیب شود هزینه تعمیر و تعویض ممكن است بسیاربالا باشد.

ایرادات سمعک

سمعک ها مواقعی که ایرادات زیر به وجود آید، نیازمند تعمیرات هستند:

  • بعضی اوقات به صورت ناگهانی صدای آن قطع می شود و سمعک کار نمی کند.
  • در ساعات آخر روز کارکرد سمعک پایین می آید.
  • هنگام استفاده از سمعک، صدای خش خشی را داخل گوش ایجاد می کند.
  • دکمه ی کنترل صدا بعضی اوقات کار نمی کند.
  • سمعک اکثر اوقات سوت می زند.
  • اگر سمعک با وجود تعویض باتری، باز کار نمی کند.
  • در باتری خراب شده یا از جای خود کنده شده است.
  • با تغییر ولوم، صدای سمعک تغییری نمی کند.
  • سمعک به صورت مداوم صدای مزاحم (نویز) دارد.
  • احساس برق گرفتگی در هنگام استفاده از سمعک.

 

تعمیر سمعک فوناک

اگرچه برای خرید سمعک به ویژه سمعک فوناک نیاز است هزینه نسبتاً زیادی را متقبل شد اما آسیب و خرابی این وسیله الکترونیکی دور از انتظار نیست به ویژه آنکه در مواجه با آلودگی هایی مانند عرق، گرد و خاک و جرم گوش باشد در این موارد ممکن است در کارایی آن اشکالاتی ایجاد شود و نیاز به تعمیر سمعک فوناک خواهید داشت.

نسل جدید سمعک ها علاوه بر اینکه کارایی منحصر بفردی را ارائه می دهند از نظر طراحی نیز بسیار خاص و ظریف هستند. پیشنهاد می شود اگر می خواهید همواره از مزایای انتقال اصوات باکیفیت بهرمند شوید و در رمزگشایی اصوات با چالش جدی روبه رو نگردید، تعمیر سمعک فوناک را جدی بگیرید که ممکن است خرابی سمعک هزینه زیادی را به همراه داشته باشد.

متاسفانه برخی از کاربران با این توجیه که چندین میلیون تومان برای خرید سمعک فوناک هزینه کرده اند، تصور می کنند احتمال آسیب دیدگی صفر است اما مراقبت نادرست و بی توجهی به تعمیر سمعک فوناک می تواند شانس استفاده درست را کاهش دهد. تعمیر سمعک فوناک می‌تواند شما را از مشکلات تحمل هزینه در بسیاری از مواقع دور نگه دارد. از دلایل نیاز به تعمیر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آسیب به پوسته سمعک
  • آسیب در تیوب قالب سمعک فوناک
  • انسداد در قسمت گارد سمعک
  • آسیب به میکروفون سمعک
  • گیر کردن جرم گوش
  • ایجاد مشکل فیدبک
  • انسداد دهانه آن
  • عدم رمزگشایی اصوات

تعمیر سمعک زیمنس یا سیگنیا

برخی از افراد با مشاهده کمترین چالش در سمعک تصور می کنند که عمر آن به پایان رسیده است اما باید در نظر داشته باشید که حتی با آسیب جدی می توان با کمک متخصصان ادیولوژیست، تعمیر سمعک زیمنس را انجام داد.

در زمینه تعمیر سمعک زیمنس از مهمترین عوامل آسیب زا به سلامت سمعک زیمنس می توان وجود گرد و خاک، جرم گوش، رطوبت و تماس آنها با بدنه سمعک را بیان کرد بطوری که پس از مدتی در رمزگشایی اصوات ناموفق ظاهر می شود.

کاربران ‌می توانند برخی از مشکلات ابتدایی را در تعمیر سمعک زیمنس خود برطرف کنند اما در صورت وجود اشکالات پیشرفته نیاز است از پشتیبانی خدمات رسانی ادیولوژیست بهرمند شد در غیر این صورت ممکن است هزینه دو چندانی برای خرید دوباره تحمیل شود. بنابراین بهتر است که به تعمیر سمعک زیمنس توجه داشته باشید.

تعمیر سمعک اتیکن

اگرچه در روز های نخستی که فرد قصد دارد با کمک سمعک اتیکن از اصوات رمزگشایی کند و از این پشتیبانی قدرتمند بهرمند شود، تعمیر سمعک اتیکن صورت می گیرد اما گاه پس از مدتی تنظیمات بهم می خورد. از رایج ترین این دلایل میدان های مغناطیسی عنوان شده است. ادیولوژیست شخصی است که علم و تجربه تنظیم مجدد را در تعمیر سمعک اتیکن دارد.

اگر احساس کردید که سمعک اتیکن نمی تواند شما را برای شنیدن اصوات همراهی کند ممکن است به علت مشکلات سخت افزاری در تعمیر سمعک اتیکن باشد. ادیولوژیست پس از عیب یابی به حل این معضل کمک می کند. نخستین اقداماتی که قبل از حضور در کلینیک های شنوایی سنج برای تعمیر سمعک اتیکن باید در نظر گرفت:

  • چک کردن باتری نخستین قدمی است که باید صورت گیرد.
  • برخی به اشتباه باتری را به درستی در جای خود قرار نمی دهند.
  • اتمام باتری از دیگر دلایل رایجی است که سبب می شود سمعک درست کار نکند‌.
  • چک کردن ولوم کنترل صدا را نیز از یاد نبرید.
  • در سمعک های پشت گوشی لوله و شلنگ مهمترین نقش را در انتقال اصوات ایفا می کنند.
  • نظافت سمعک بصورت مرتب باید صورت گیرد تا این وسیله شگفت انگیز در فرآیند تسهیل و اصلاح مشکلات شنیداری تاثیر گذار باشد.

تعمیر سمعک استارکی

تعمیر سمعک استارکی کمک می کند عوامل آسیب رسان شناسایی شوند و بار دگر عملکرد این وسیله به روز اول بازگردد. رطوبت، جرم گوش، ضربه از معمول ترین عوامل آسیب زا شناخته می شوند‌.

بد نیست بدانید که از شایع ترین علتی که افراد برای تعمیر و تنظیم سمعک استارکی مراجعه می کنند، آسیب به باتری سمعک است اما ادیولوژیست در جلسه نخست تنظیمات اولیه را توضیح می دهد تا بتوانید پس از اتمام باتری مدل های منطبق را بکار ببرید.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید رطوبت و چربی های اندک نیز در تعمیر سمعک استارکی به سلامت باتری آسیب می زند. اگر می خواهید در مدت استفاده از سمعک چالشی جدی در زمینه باتری نداشته باشید، قبل از استفاده نظافت دست ها را جدی بگیرید رطوبت می تواند باعث خرابی این قطعه مهم شود. از جمله نکات دیگر تعمیر سمعک استارکی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • قبل از دست زدن به سمعک دستان خود را همواره خشک کنید.
  • نگهداری سمعک در مکان خشک و دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی بسیار مهم است.
  • وقتی از سمعک استفاده نمی کنید بهتر است آن را خاموش کنید.
  • جای باتری را بصورت مداوم تمیز کنید تا جرم گوش و یا دیگر آلودگی ها آسیبی به این قسمت نرسانند.
  • تعویض فیلتر ها کمک می کند بر کیفیت صدا تاثیر منفی نگذارد.
  • برای آموزش نحوه نظافت در جلسات مشاوره ای سوالات خود را با ادیولوژیست مطرح کنید.
  • هنگام شنا و یا استحمام سمعک را از گوش خارج کنید.
  • در صورت برخورد رطوبت استفاده از سشوار راهکاری بدون ضرر است.

بیشترین موارد تعمیر سمعک چیست؟

اگر احتمالاً سمعک­‌تان کار نمی‌­کند، ممکن است به یک قطعه جایگزین و یا یک تعمیر ساده نیاز داشته باشد.

در حقیقت بیشتر تعمیرات سمعک به دلیل موارد زیر است:

رطوبت

اگر از سمعک مقاوم به آب استفاده نکنید، ممکن است رطوبت در دستگاه جمع شود و می‌­تواند کیفیت صدا را تحت تأثیر قرار دهد یا باعث شود که سمعک‌­تان به‌­کلی کار نکند. وقتی این اتفاق می‌­افتد، شنوایی­‌ شناسان می‌توانند به حذف رطوبت از دستگاه کمک کنند تا شما را قادر سازند که صداها را واضح‌­تر بشنوید. اگر مدار داخل سمعک آسیب دیده باشد، آن­‌ها می‌­توانند ترتیبی دهند تا سمعک برای تعمیرات و ارزیابی­‌های بیشتر به قسمت تعمیرات شرکت ارسال شود.

پارگی تیوب

تیوب قالب سمعک پشت گوشی ممکن است به راحتی آسیب ببیند و چنانچه به مرور زمان خراب شود غیرمعمول نیست.

اگر جرم یا رطوبت در تیوب گیر کند یا اگر تیوب دچار پارگی شود، صداها را به خوبی منتقل نمی‌کند.

البته این یکی از ساده‌ترین مسائل قابل‌حل است و شنوایی‌شناس می­‌تواند در زمانی بسیار کوتاه، تیوب سمعک شما را تعویض کنند.

میکروفن و رسیور

اگر میکروفون داخل سمعک شما کار نکند، نمی­‌تواند صداها را دریافت کرده و برای شما بفرستد.

وقتی این اتفاق می‌­افتد، باید میکروفن تعمیر شود و یا میکروفون جدیدی جایگزین آن شود.

خرابی رسیور (بلندگو) هم ممکن است اتفاق بیفتد که در این موارد هم باید رسیور سمعک تعویض شود.

خرابی های رایج سمعک و نحوه تعمیر آن:

شکسته شدن در باتری : قرار دادن باتری سمعک به صورت برعکس یا فشار دادن بیش از حد در هنگام باز کردن در باتری می تواند موجب شکستن در باتری شود.

گیرکردن باتری در سمعک : 

هر سمعک برای یک سایز باتری طراحی و ساخته شده است پس باید از باتری با سایز مناسب سمعک تان استفاده کنید.

مسدود شدن وکس گارد سمعک : 

وکس گارد در سمعک های داخل گوشی باید به طور مرتب تمیز شود چون در این نوع از سمعک ها ، سمعک داخل گوش قرار می گیرد و امکان بسته شدن مسیر عبور صدا و یا واکس گارد وجود دارد.

ترک برداشتن تیوب قالب سمعک : 

هر گونه ترک یا خم شدگی غیرعادی در تیوب قالب می تواند در کیفیت صدای سمعک اثر بگذارد پس در این موارد تیوب قالب نیاز به تعویض دارد.

خشک شدن تیوب قالب سمعک : 

تیوب قالب ممکن است به دلیل استفاده در طولانی مدت خشک شود. در این موارد تیوب قالب را باید تعویض کرد.

ترک برداشتن بدنه سمعک : 

بدنه سمعک ممکن است  به دلیل استفاده طولانی مدت و یا ضربه ترک بردارد.

کنده شدن دستگیره سمعک داخل گوشی : 

دستگیره سمعک داخل گوش در عملکرد سمعک هیچ نقشی ندارد فقط برای سهولت گذاشتن و برداشتن سمعک است.

در صورتی که از سمعک هیچ صدایی نیامد ممکن است به دلیل تمام شدن باتری یا کم بودن شارژ باتری پس ابتدا باتری را عوض کنید اگر با تعویض باتری صدای سمعک بهتر نشد به متخصص شنوایی خود مراجعه کنید.

خرابی سمعک ممکن است به دلیل خراب شدن مدار سمعک باشد تشخیص این مورد با متخصص شنوایی است و در صورت رخ دادن این مورد متخصص شنوایی سمعک را برای تعمیر به شرکت ارسال می کند.

سمعک های داخل گوشی نسبت به پشت گوشی ظریف تر هستند و نیاز به مراقبت بالا تری دارند.

احتمال خراب شدن سمعک های داخل گوشی بیشتر از سمعک های پشت گوشی است.

 مشکل در قرار دادن قالب گوش یا پوسته سمعک درون گوش:
آموزش کامل و دقیق به فرد ، تعویض قالب ، استفاده از ژل روان کننده ( مبتنی بر آب که سازگار با گوش نیز باشد)

مشکل در پیدا کردن جای ولوم کنترل و یا استفاده از آن:
آموزش دقیق به فرد ، تعویض سمعک ، برجسته تر و مشخص تر کردن ولوم کنترل ، استفاده از ریموت کنترل

مشکل در برداشتن سمعک از گوش:
استفاده از دستگیره مخصوص برای بیرون آوردن سمعک ، تعویض قالب

مشکل در تعویض باتری:
رنگ آمیزی درب باتری برای حل شدن مشکل برعکس گذاشتن آن، تجویز سمعکی با باتری بزرگتر ، تجویز سمعکی با باتری قابل شارژ

 ماندگاری نامناسب قالب گوش یا پوسته سمعک درون گوش:
تعویض قالب گوش یا پوسته سمعک

 مشکل در کیفیت صدای خود فرد و اثر انسداد:
تعویض قالب ، تنظیم دوباره سمعک توسط شنوایی شناس

مشکل سوت کشیدن یا فیدبک سمعک:
اطمینان از بلند نبودن بیش از حد صدا ،اطمینان از عدم مسدود شدن ورودی سمعک توسط اجسامی مثل شال ، کلاه و..، اطمینان از قرار گیری درست قالب یا خود سمعک در گوش ، ساخت مجدد قالب ،تنظیم دوباره سمعک توسط شنوایی شناس

مشکل در کیفیت صدایی که به گوش می رسد:
اطمینان از سالم بودن باتری ، اطمینان از مسدود نبودن ورودی میکروفون ،تنظیم دوباره سمعک توسط شنوایی شناس

 پارگی تیوب سمعک:تعویض تیوب

تعمیرات تخصصی سمعک

اگر با انجام موارد بالا باز هم مشکل سمعک تان حل نشد، اگر سمعک سوت آزار دهنده دارد، اگر از کار افتاده و …. به متخصص مراجعه کنید .
گاهی به علت ضربه به سمعک و یا عوامل دیگر ممکن است برای بدنه سمعک و یا قالب مشکل فیزیکی پیش بیاید که باید برای تعمیر و اصلاح آن به ادیولوژیست مراجعه کرد .
گاهی باوجود قالب گیری و ساخت کاملا درست، به دلایل مختلفی به مرور زمان دیگر شرایط فعلی سمعک برایتان مناسب نباشد و موجب آزار شما گردد که در این شرایط حتما به ادیولوژیست خود مراجعه کرده تا مشکل را حل کند.

انواع سمعک

سمعک برنافون

سمعک سونیک

سمعک رکستون

سمعک AM

سمعک یونیترون

سمعک ویدکس

سمعک بلتون

سمعک فیلیپس

سمعک ریساند

سمعک فوناک

سمعک زیمنس یا سیگنیا